COC VOOR COC

10:16:00

De afgelopen 3 jaar heb ik de leerlingen van mijn middelbare school 'lastiggevallen' met Paarse Vrijdag, een dag waarbij het draait om homofoob geweld en het duidelijk maken dat dit niet normaal is. Je kan via het COC Nederland een pakket aanvragen met allerlei informatie, posters, paarse polsbandjes om deze actie ook op jouw school tot een succes te maken!

De allereerste keer dat ik een Paarse Vrijdag wilde organiseren op mijn school ging dit niet al te soepel. Ik zat per slot van rekening op een christelijke middelbare school en 'onbekend maakt onbemind': 'wat houdt dat dan precies in?' en 'wat kunnen we verwachten?' en 'als we dit  toestaan, wil dan voortaan niet iedereen een actie houden voor een dergelijk goed doel?' Uiteindelijk heb ik dat jaar gelukkig een heel succesvolle Paarse Vrijdag neer mogen zetten onder volle begeleiding van de schoolleiding. Het jaar daarna en ook afgelopen jaar was mijn actieplan weer van de partij en samen met leerlingen en docenten werd het ook toen weer een succes.

Deze actie was voor mijzelf slechts het begin. Ik wist al heel lang dat ik op dit gebied meer stappen wilde ondernemen, maar wist nooit precies wat een logische vervolgstap zou zijn. Nu ik niet meer op de middelbare school zit, hoop ik heel erg dat er volgend jaar iemand is die Paarse Vrijdag organiseert zodat ik dat zelf niet meer hoef te doen en me bezig kan houden met andere acties. Toen ik nadacht over wat ik nu voor mogelijkheden zou hebben, kwam ik uit bij het geven van voorlichtingen. Maar, hoe dan? En waar?

Na het nodige heen en weer mailen, kwam ik uit bij COC Nijmegen, Team Voorlichting. Zij verzorgen lesprogramma's op het gebied van LHBT (lesbi-homo-bi-transgender)-voorlichting op zowel basisscholen, middelbare scholen en vervolgopleidingen in de regio Nijmegen. Perfect! Na een heel leuk oriëntatiegesprek vorige week en mijn eerste trainingsdag gisteren heb ik me nu officieel aangesloten bij dit team en heeft mijn 'campagne' haar volgende level bereikt. Naast kassière ben ik nu dus ook voorlichter! Van Paarse Vrijdag in de Achterhoek zal ik vanaf nu middelbare scholen langsgaan om voorlichtingen te geven, vragen te beantwoorden en het gesprek aan te gaan met leerlingen. Hopelijk kunnen we zo het 'onbekend maakt onbemind' wat wegnemen bij leerlingen.

Natuurlijk snap ik dat we niet de hele wereld kunnen veranderen in een roze, ruimdenkende en homo-liefhebbende omgeving, maar het zou zo fijn zijn als we in iedere klas in ieder geval laten zien dat het leven van een LHBT (lesbi-homo-bi-transgender)-jongere niet bestaat uit pure ellende en het naast 'moeilijk', 'uitdagend' en 'interessant' ook heel 'normaal' is. Ik hoop dat we aan kunnen zetten tot het voeren van een dialoog en dat we zaadjes kunnen planten in de hoofden van leerlingen op het gebied van acceptatie. We hoeven de wereld niet te veranderen, want een klein stapje is al genoeg. Een stapje in de goede richting. Een stapje terug de klas in dus, in mijn geval.

De websites van het de verschillende organisaties vind je hier: COC Nijmegen, COC Nederland



Als onderdeel van de voorlichting laten we leerlingen al hun associaties noemen die zij krijgen bij het woord 'LHBT', de leuke en de minder leuke woorden. Alles is toegestaan! Dus kom maar op met al het geflikker, want ik heb gisteren hier alvast mogen oefenen op de trainingsdag.


Wat denk jij, zijn zulke voorlichtingen nog nodig? Heb/had jij behoefte aan een team van het COC bij jouw op school?


xo Derek

You Might Also Like

0 reacties