STUDIESTRUGGLE

10:55:00


Aangezien ik niet voor altijd werkzaam wil blijven in een supermarkt, hoe leuk ik mijn bijbaantje ook vind, zal ik in september weer moeten beginnen met een opleiding. De vorige keer dat ik een opleiding koos, had ik het na 6 maand echter weer gezien en ben ik zoals jullie wel weten gestopt. Om ervoor te zorgen dat dit niet in september wéér gebeurt maak ik mijn studiekeuze nu een stuk bewuster.

'Ik weet eigenlijk al vrij zeker dat ik Nederlands of psychologie wil studeren, maar zit momenteel vooral na te denken over de plek (Utrecht of Nijmegen).
Vorig jaar wilde ik beslist niet naar Nijmegen, want 'dat is te dichtbij', 'daar gaat iedereen naar toe', 'Nijmegen is een duf gehucht' en 'ik pas daar toch nooit tussen'. Ik moest en zou naar een 'grote' stad, want daar zou het echte leven beginnen.'

Ik heb 6 maand in Amsterdam gestudeerd, toch wel Nederland grootste stad, maar ik heb niets gezien van de stad. Dit liet me ook zien dat ik geen grote stad nodig heb om een hip en happening leven te lijden. Je moet het tenslotte toch echt zélf de moeite waard maken. Toen ik de afgelopen tijd sites ging bekijken met betrekking tot het maken van een studiekeuze, las ik dat het kiezen op stad een van de grootste fouten is die je kan maken.. Oeps! Voortaan dus maar met een meer open blik kijken wanneer ik weer eens door Nijmegen wandel.Al vanaf mijn veertiende roep ik dat ik weg wil uit de Achterhoek, want het is hier stom en het stinkt. Toen ik afgelopen zomer eindexamen deed en de kans kreeg om met gierende banden te vertrekken naar de Randstad, twijfelde ik toch meer dan ik bij voorbaat verwacht had. Ik had jarenlang geroepen dat ik zou gaan en met mijn toelating op het AMFI in the pocket had ik ook geen reden meer om achter te blijven. Hoe strandde ik dan uiteindelijk alsnog in Arnhem? En waarom vond ik dat stiekem wel prima? Heb ik gefaald? Ben ik nu dan écht een saaie, degelijke doos?

Geloof me: ik wil nog steeds zo snel mogelijk weer vertrekken uit de Achterhoek, want het stinkt hier nog steeds. Maar, ik roep inmiddels wel iets minder hard dat ik naar de Randstad zal vertrekken, want daar stinkt het ook.

En ach, als ik dan niet doe wat ik al jaren roep: sorry! Ik heb al een mislukte studiekeuze achter de rug, dus nu wordt het tijd om voor het ultieme geluk te gaan en eerlijk te zijn naar mezelf toe.

Maar zie ik mijzelf wel als fulltime psycholoog, 9 tot 5 en in een grijs pak? Of is dat helemaal niet nodig? En word ik als Nederland student uiteindelijk docent? Of Neerlandicus die in een stoffig hoekje loopt te raaskallen over grammaticale fouten? Gadverdamme. Beide toekomstbeelden spreken me niet zo aan, maar wat wil ik dan wel? Moet ik dat überhaupt al wel precies weten voor ik met een opleiding begin? Veel van mijn vrienden zeggen ook dat ze nog niet precies weten wat ze uiteindelijk moet hun opleiding willen, dat ze dat ter zijner tijd wel zullen zien.

De aankomende tijd zal ik voor mijn voorlichtersbaantje bij het COC veel in Nijmegen te vinden zijn en heeft zij de kans om te laten zien hoe prachtig ze is. Misschien vind ik het als echte 'boerenzoon' ook stiekem wel prima in een kleinere stad. Ik riep altijd wel heel hard dat ik de Achterhoek zou in ruilen voor het grote, stadse bestaan, maar misschien neem ik al wel genoegen met Nijmegen en probeer ik het nu alleen nog voor mezelf te verantwoorden. Trouwens, met het OV ben ik toch binnen no time op een andere plek? (Zolang alles rijdt, natuurlijk..) Utrecht daarentegen ligt zo lekker centraal, laat altijd een gezellige indruk bij me achter en was eigenlijk altijd mijn studentendroom.

Ik denk dat ik de afgelopen tijd wel geleerd heb dat een studie of woonplaats niet definieert wie je bent of hoe leuk je leven is. Dat je ook best een groots en meeslepend leven kan hebben tussen de koeien en dat er in de Randstad ook niet iedere avond een cocktailparty is met een 'Breakfast at Tiffany's-thema. Nu ik al deze hersenspinsels geopenbaard heb, kan ik op zoek naar het ultieme geluk in september. En of dat nu in Utrecht, Nijmegen, Groningen of Zierikzee is, zolang ik er maar achter sta, toch?

Volgens mij kan ik die open dagen en meeloopdagen die gepland staan toch nog wel gebruiken! Wat studeer jij? Of wat ga jij studeren? Iemand die Nederlands of Psychologie studeert en tips heeft?

xo Derek


You Might Also Like

6 reacties

 1. Ik ken je struggle! Ik studeer Bestuurskunde, ook in amsterdam.. Na een paar mislukte studies zit ik gelukkig helemaal op mijn plek. Het is vaak heel lastig om iets te vinden, maar mij heeft het heel erg geholpen om met professionals in de praktijk te praten. Ik ken genoeg psychologen die absoluut niet in grijze pakken rondlopen, maar gewoon op nike's! Zo zie je maar hihi. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Juliët, thanks voor je reactie en wat goed om dit te horen. Ik hoop dat ik over een tijdje ook kan zeggen dat ik helemaal op mijn plek zit! Ik ga zeker eens wat mensen benaderen en hopelijk levert dat wat op. Liefs!

   Verwijderen
 2. Bijna niemand is het ooit gelukt om de juiste studie meteen te kunnen vinden. Zo ook niet bij mij. Ik studeerde eerst journalistiek. Vanwege omstandigheden ben ik er mee gestopt. Nu studeer ik rechten. Dat past veel beter bij. Maar ook voordat ik journalistiek ging studeren heb ik de verkeerde studiekeuzes gemaakt. Daarom adviseer ik iedereen om echt een goede keuze te maken. Wat eigenlijk heel moeilijk is. Ik heb zelf navraag gedaan over mijn studie helaas was er niemand die ik kende die deze studie deed. Toen ben ik online gaan kijken er was ook geen informatie beschikbaar. Na een paar proeflessen was ik pas tevreden. Ik zou zo ie zo even met psychologen gaan praten zij kunnen je het beste vertellen wat hun beroep inhoudt. Alhoewel het wel een beetje van deze tijd moet zijn. Er zijn ook psychologen die 10 jaar geleden zijn afgestudeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ten eerste, duizend maal excuses voor mijn veel te late reactie! Daarnaast dankjewel voor het reageren. Ik denk inderdaad je gelijk hebt. Ik kan je vertellen dat ik laatst bijna huilend weggelopen ben bij een meeloopdag psychologie en nu dus zeker weet dat dit niet bij me past. Het voelt gewoon niet goed. Binnenkort een meeloopdag ACW.. hopelijk is dat fijner!

   Verwijderen
 3. Maak alsjeblieft je studiekeuze vanuit het oogpunt dat je de studie leuk vindt, en niet wat je er mee kunt/zal worden. Als je gewoon een studie kiest die je aanspreekt, kom je vanzelf op een plek waar je wilt zijn. Ik doe de opleiding tot docent Nederlands zonder de ambitie te hebben om voor de klas te staan (al lijkt het me best aardig). Ik vind de opleiding gewoonweg geweldig en leer er heel veel dingen die ook in andere vakgebieden heel erg handig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Anieke, wat lief dat je reageert, dankjewel! Ik volg over het algemeen vaak wel mijn hart, zo voelde AMFI destijds ook als de geschikte plek voor mij, maar bleek dit niet zo te zijn. Ik zal bij mijn volgende meeloopdag nog beter naar mijn gevoel luisteren m.b.t. de studie en niet met de toekomstdromen. Als je uiteindelijk ergens moet komen, dan kom je daar wel. Daar geloof ik wel in.

   Verwijderen