Ach man, homo!

10:16:00

Homo, hoer, Marokkaan en Jood. Uit een onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij (NAMM) en Stichting de Kinderconsument blijkt dat dit de meest gebruikte scheldwoorden zijn waar leerlingen vanaf ongeveer 8 jaar mee worden gepest, zo meldde de Metro in september 2014. In 2008 bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Groningen al dat 'homo' in de top 5 van scheldwoorden voor mannen onder Europese studenten stond.Stopwoordjes zijn zo makkelijk. Voor je het doorhebt, ontsnapt er weer een aan je lippen. Vaak ben jij je van geen kwaad bewust, maar dat maakt het niet beter. Je denkt niet na over de eventuele gevolgen en kan er iemand wel degelijk mee kwetsen.

'Ach, homo!' is een variant die ik vrij vaak tegenkom in het dagelijks leven, ook wanneer er een niet-homoseksueel persoon bedoeld wordt. Vaak hoor je al aan de toon waarop iemand het uitspreekt dat het niet positief bedoeld wordt. Er schuilt een soort minachting in, bedekt door een glimlach of een duw aan de schouder. Het vroegere 'sukkel' is tegenwoordig vervangen door 'homo': lekker kort en krachtig.

Nu vraag ik me dan altijd af: waarom? Als je niet hint op iemands geaardheid, wat heeft het woord 'homo' dan voor meerwaarde? Het bekt dan misschien lekker, want het is zo kort, maar ik vind het maar een stom gezicht. Waarom hoor je het nooit in een positieve context? Wat mij betreft is het klaar met dat gescheld.

Wanneer kinderen iets goeds doen, hoor ik vrienden nooit zeggen: 'Ah, wat goed van je homo!' Het is geen compliment en geen felicitatie. Wanneer dezelfde vriend echter 3 seconde later struikelt, een gênante actie begaat of afgezeikt wordt door dezelfde vrienden, dan komt 'homo' vaak wel weer ruimschoots aan bod. 'Homo' wordt geassocieerd met iets slechts, een fout of een stommiteit.

Nou, lekker dan. Ik ben een fout of een stommiteit omdat ik homoseksueel ben? Ik ben namelijk wel een echte 'homo'. Moet ik me dan ellendig voelen wanneer een onbekende na een gênante actie het woord 'homo' naar zijn hoofd geslingerd krijgt? Of stel je nou voor: de persoon in kwestie zit momenteel nog in de kast en zou zijn vrienden het liefst vertellen dat hij inderdaad de homo is waar hij al zo vaak voor uitgemaakt wordt. No way, dat je dat nog doet als je het altijd hoort in een minachtende context.

Maar goed, wat doe je er tegen? Het massaal verbieden? Iedere keer als je het hoort iemand erop wijzen of keihard 'hetero' terug schreeuwen? Zo van 'wat jij kan, kan ik ook'? De site van de Rijksoverheid meldt:

'Nederland is internationaal nog altijd koploper in de wereld wat betreft acceptatie van homoseksualiteit. In 2010 stond 90% van de Nederlandse bevolking positief tegenover homoseksualiteit; in 2006 was dat nog 85%.'

Als we zo enorm accepterend zijn met z'n allen waarom accepteren we dan nog dat onze medemens, onze kinderen en onze vrienden ons en elkaar uitschelden om onze religie, onze geaardheid of gewoon uit 'gewoonte'?


xo Derek
You Might Also Like

0 reacties