Lieve Loiza

01:26:00

Lieve Loiza

Terwijl ik aan het studeren zou moeten zijn, maar stiekem even langs Twitter surfte, kwam ik een aflevering tegen van VREEMDE E.E.N.D, een programma van de VPRO. Hierin vertelde je al op 10-jarige leeftijd over hoe het nou allemaal zat met jou, als genderdysform kind. Inmiddels ben je bij het grote publiek (zo leerde ik je namelijk ook kennen) - bekend als de prachtige jonge vrouw die je nu bent. Een van de finalisten van Hollands Next Topmodel zelfs!

Ik weet dat je dit nooit zult lezen, maar wauw. Ik vond de documentaire zo ontwapend. Hoe jij en je leeftijdsgenootjes het onderwerp bespraken, hoe eerlijk je antwoord gaf en ons een kijkje bood in je leven als 10-jarige. Hoe lief en begripvol je klasgenootjes waren (en ik hoop écht dat het oprecht was) deed me beseffen dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn voor de buitenwereld. Een van je vriendinnetjes zei: 'Ja, als jij je van binnen een meisje voelt, maar van buiten een jongen bent, dan is dat best lastig. Je innerlijk kan je niet veranderen, maar je moet veranderen wat je kunt.' Ze slaat de spijker op z'n kop. 

Ook hoe je vervolgens praat over je pestkoppen. Dat je ze zo graag zou laten voelen hoe het voelt om jou te zijn. Je niet thuis te voelen in je eigen lijf. In plaats van dat je terug schreeuwt of kwaad wordt, leg je alles zo eerlijk, duidelijk en rustig uit. Iets wat je ongetwijfeld nog steeds doet, iedere keer als je het weer eens uit moet leggen. Respect! 

Als voorlichter merk ik dat het begrip 'trans' toch vaak lastig uit te leggen is in een voorlichting. Kinderen (véél ouder dan dat jij en je klasgenoten destijds waren) blijven het toch lastig vinden. Ze kennen het niet en vinden het soms maar 'vreemd'. Ik denk echt dat jij in al je kracht, oprechtheid en schoonheid een voorbeeld bent voor zoveel andere kinderen en jongvolwassenen. Deze documentaire, die ik aan iedereen kan aanraden, laat op een hele laagdrempelige manier zien hoe het nu allemaal zit met genderdysforie. Prachtig! 

Zoals Maybritt Mobach in haar blog over jou laatst al zei: 'Ongeacht of je HNTM gaat winnen, je bent al iets veel belangrijkers dan een topmodel: je bent een rolmodel.'

Lieve Loiza, ik ga aanstaande maandag heel hard voor je duimen. Dat jij na het zijn van een rolmodel ook nog eens uit mag groeien tot een topmodel. Ik gun het je van harte en ik denk ook echt dat je het zou kunnen. Je hebt een verhaal op zak, je bent prachtig en zo eigen. Ik zou trots zijn als jij de Nederlandse vrouw zou mogen vertegenwoordigen in de modewereld.

Dankjewel voor het delen van jouw verhaal op de Nederlandse televisie en dat je alle Nederlanders nu een klein beetje van jezelf hebt gegeven. 


xo Derek

You Might Also Like

0 reacties