Expositie: Japanse textielkunst

10:57:00

Deze blog had eigenlijk al eerder moeten verschijnen, maar aangezien de documentaire over de dansers van Madonna zoveel bij me losmaakte, moest ik daar gewoon eerst over schrijven. Inmiddels is mijn hormoonlevel weer gedaald en heb ik deze post voor jullie over een hele bijzondere expositie in Bredevoort.

Vorige week was ik bij mijn ouders in de Achterhoek. Toen ik zaterdagochtend rustig lag te dommelen in de badkuip (een bezigheid ik wanneer ik weer een weekendje thuis ben als een soort ritueel in ere houd) kwam mijn moeder bezig. Ze had net mijn tante aan de lijn die haar uitgenodigd had voor een modetentoonstelling over jeans en denim. Iets met de plaatselijke kerk en een groep oude(re) vrouwen. Sounds like fun, right?In een oude kerk in Bredevoort, een dorpje vlakbij mijn geboorteplaats, zit sinds kort een cultureel centrum of zoals de website zelf zegt: 'dé plek voor kunst in cultuur'. De grote kerkzaal is gestript en leeggehaald en vormde zaterdag en zondag het decor voor de tentoonstelling 'Japanse textielkunst'. Naast deze expositie was er ook nog een kleine expositie met schilderijen van Misha Melkonian en sculpturen van Kabundi Ntumba, beide plaatselijke kunstenaars. 

De tentoonstelling 'Japanse textielkunst' is een initiatief van het Veelzijdeg Collectief, een groep textielkunstenaars. Voor deze expositie haalden zij hun inspiratie uit de Japanse boro-textiel. Hierbij is afgedragen blauwe jeansstof de uitgangsbasis en deze wordt op allerlei manieren bewerkt. De oorsprong van deze textiel ligt bij de Japanse werksters die niet anders mochten dragen dan indigo blauw en wanneer er een stuk van hun kleding kapot ging, konden ze dan ook niets anders doen dan er een lapje overheen naaien met een simpele steek. 

De expositie was weliswaar niet zo groot, maar toch erg divers. Er waren onder meer kimono's, jassen, jurken, tassen én hoeden. Ik heb mijn moeder al gevraagd om in haar vrije uurtjes een nieuw creatief projectje aan te nemen, namelijk: een denim-kimono voor zoonlief. 
Ik wist dat er veel mogelijk was met denim en verschillende manieren van stofbewerking, maar toch keek ik alsnog mijn ogen uit. Als een deel van de creaties wellicht iets minder draagbaar waren, had het absoluut niet misstaan in een modemuseum. Voor zo'n klein dorpje als Bredevoort vond ik het ook oprecht heel bijzonder dat zoveel kunstenaressen uit het hele land speciaal hiervoor waren afgereisd. Dit maakt me toch wel een beetje een trotse Achterhoeker. Tot zo ver de expositie 'Japanse textielkunst' in de Koppelkerk te Bredevoort. Kijk vooral nog even hieronder voor twee foto's van de kunstexpositie bovenin de kerk. Deze expositie loopt van 23 april tot 26 juni en stelt het werk van de kunstenaars Misha Melkonian en Kabundi Ntumba centraal. De kleurrijke schilderijen van Melkonian maakten me niet alleen heel gelukkig, maar blijven ook interessant om naar te kijken. De sculpturen van Ntumba (een enorme giraffe en twee vissen) waren eigenlijk vooral komisch en aandoenlijk tegelijk. 

Mocht je toevallig uit de buurt komen of voor 26 juni nog naar de Achterhoek komen: ga dan even langs in de Koppelkerk te Bredevoort. De denimexpositie was helaas maar een weekend, maar de kunstwerken van de andere twee kunstenaars hangen er voorlopig nog even. Ik heb me vanavond ook maar even ingeschreven voor de nieuwsbrief, want wie weet wat voor pareltjes er nog meer naar de Achterhoek gaan komen. 

x Derek You Might Also Like

0 reacties