FDFA2016: ArtEZ Fashion & Design Finals

08:58:00


Hoewel het FDFA 3 juni pas officieel geopend werd, was het op 2 juni al tijd voor de eerste ArtEZ Fashion & Design Finals. Het aanstormende modetalent van Arnhem presenteert in deze shows haar eindexamenwerk en levert daarmee meteen haar visitekaartje af aan de hele (mode-)wereld. 

Dit jaar vonden de shows plaats in het Elektrum, een groot congrescentrum aan de Klingelbeekseweg. Na een klein kwartiertje in de rij te hebben gestaan voor een gebouw dat nog het best te omschrijven valt als 1990's sporthal, betraden mijn voeten en ik het heiligdom der ArtEZ-show. De binnenkant van de 'sporthal' was prachtig industrieel. De ruimte was opgebouwd in verschillende hoeken, met een grote hoeveelheid aan trappen en verhogingen. De modellen liepen zo dus ook geen rechte catwalk, maar gingen alle kanten op en kwamen ook meerdere keren voorbij. Hoewel het warm was in de ruimte, was hier goed op ingespeeld. Er werden onder andere waaiers uitgedeeld van RedKen die ik veelvuldig gebruikt heb.

De show begon met werk van verschillende studenten uit het eerste en tweede jaar. Vervolgens was er aandacht voor Collectie Arnhem, een project van de derdejaars dat onder andere te zien was op Amsterdam Fashion Week. Uiteindelijk was het dan de beurt aan de 24 BA-studenten om hun collecties te laten zien. Hieronder zal ik kort mijn persoonlijke hoogtepunten bespreken, waarbij ik Team Peter Stigter hartelijk bedank voor de foto's. Als een ware blogger was ik natuurlijk mijn camera vergeten en vond ik mijn HUAWEI-camera niet goed genoeg. Een stralend begin aan een prachtige middag.

Boaz van Doornik
Zowel de collectie van Boaz van Doornik als die van Joosje Werre (zie hieronder) zou ik het liefst volledig adopteren voor mijn eigen kledingkast. De ontwerpen sluiten zo aan op mijn persoonlijke stijl en visie op mode. Voor mij staat deze collectie voor mode met een twist: formeel en netjes, maar toch vrolijk en extravert. 

 Joelle van de Pavert 
Joelle van de Pavert hield mijn aandacht vast door haar humoristische ontwerpen. De modellen dragen kleding voor hun lijf in plaats van erop, waarbij het lichaam bedekt wordt door eenzelfde kledingstuk. De dubbele kragen, de voorgebonden broek: een verademing. 

 Johanna Bas Backer 
 De collectie van Johanna Bas Backer schreeuwt voor mij door het gebruik van ruwe materialen en bijna een soort afval-materiaal bijna toekomst. Het hele idee rondom bewust leven, hergebruik en sustainability is iets waar deze collectie ook mee lijkt te flirten. De kleuren sluiten mooi op elkaar aan en ondanks het ongewone materiaal voelt het toch heel erg draagbaar. 

Johannes Offerhaus
Johannes Offerhaus was met zijn ronddraaide rokken waarschijnlijk de showstopper van de avond, voor mij althans. Ik weet niet op welke manier dit geregeld werd, maar terwijl het model liep draaide haar rok rond het lijf. Het was een mechanische beweging die toch tegelijkertijd heel sierlijk oogt. Met de verticale en horizontale strepen lijkt deze collectie wellicht simpel en minimalistisch, maar er zit zoveel vakwerk in verstopt, bijvoorbeeld alleen al de mechanismen waar ik hierboven over sprak. 

Joosje Werre
 Visnetten waren nog nooit zo sexy! Deze modellen leken een soort vissers anno 2046 met hun blauwtinten en vissernet-broeken. Mijn lievelingskleur is blauw en oh my: wat een prachtige kleuren! Rustig en sereen, alszijnde schippers op een zee van de toekomst. 

Laudy Verschuren
 Vooral de top van het linker model heeft me lang beziggehouden. Op haar schouders leek het namelijk bijna enkel te bestaan uit draadjes die nog maar heel lichtelijk met elkaar verbonden waren. De gehele collectie oogt simpel en modern: met als pluim de schoenen die volgens mij al genoeg zeggen. Vrouwelijk maar ook stoer en met een edge.

Leonie van Balen
 Ook deze collectie zou ik maar al te graag toevoegen aan mijn pe;rsoonlijke garderobe, al was het alleen al voor het kleurgebruik. Prachtige kleurcombinaties die niet alleen verrassen, maar ook prikkelen. Vooral de combinatie van de geeltint met het blauw vind ik erg sprekend. Wederom het blauw, natuurlijk..

Rosanne van Wijk 
Rosanne speelt met vlakken en dit vind ik prachtig. Het heeft een interessante spanning tussen 2D en 3D, waarbij het alsware lijkt alsof je de verschillende vlakken af moet pellen om tot de kern te komen. Simpel in kleurgebruik maar levendig in fantasie. 

Dit waren een aantal van mijn favoriete ontwerpen. Nu ik het zo op een ritje zie staan, merk ik pas dat al mijn favoriete eigenlijk vrij draagbaar zijn. Wellicht een subtiele voorkeur dan toch voor draagbare mode. Mijn persoonlijke hersenspinsels onder de ontwerpen zijn wellicht niet allemaal even academisch-verantwoord, maar dit was wat ik erbij voelde. Kijk voor de rest van de foto's vooral even op de Facebookpagina van ArtEZ zelf (hier), waar je de rest van de foto's van Team Peter Stigter ook terug kan vinden. 

Na deze tweede post over het FDFA maak ik me langzamerhand alweer klaar voor de volgende evenementen. Zo zal ik op 11 juni aanwezig zijn bij de Arnhemse Nacht van de Mode, op 16 juni bij het Awearness Fashion Café en op 18 juni bij de Men's Saturday en de Arnhem Fashion Night in de Eusebius. Voor het volledige programma kun je de site van het Fashion Design Festival Arnhem raadplegen en deze vind je hier

Zien we elkaar dan? Kom gerust even met me kletsen!

You Might Also Like

0 reacties