FDFA2016: De Opening

13:02:00Vanavond was het dan eindelijk zo ver. Zoals jullie wel weten, mag ik deze zomer bloggen voor het Fashion & Design Festival in Arnhem en na een heleboel heen en weer mailen, was vanavond dan de officiële opening.

Ik zette vanavond officieel mijn eerste stappen in de 'Grote Mode Mensen'-wereld, waarbij ik me van te voren vooral verheugde op het moment dat ik kon zeggen: 'Hallo, ik ben Derek Westervelt. Ja, ik sta op de gastenlijst.' Toen ik aankwam bij PLINT26, de locatie van de opening, gevestigd in de vroegere bibliotheek, bleek er echter niets van identificatie nodig te zijn en kon ik zo doorlopen. Waarschijnlijk verraadde mijn fotocamera al wel wat ik kwam doen.

De foto's van vanavond zijn vooral van de expositie die momenteel geëxposeerd wordt bij PLINT26. Deels te wijten aan het feit dat dit me als kijker leuker leek dan 300 achterhoofden, maar ook omdat ik tijdens de speeches te druk was met applaudisseren en luisteren. Excuses. 

Nadat alle gasten voorzien waren van een verfrissend drankje (want oh oh oh: wat is het warm de laatste dagen!) was het klaar voor een kort optreden van Introdans. Na dit speelse begin van de avond was het tijd voor een iets serieuzer gedeelte. Na een welkomstwoord van bestuursvoorzitter Saskia Bak, was het de beurt aan Maybritt Mobach. Deze modevrouw en oprichtster van Amayzine.com hield een mooie speech over Arnhem en hoe zij Arnhem altijd vergeleek met Milaan. Ook bleek ik niet de enige te zijn die graag in Arnhem had gestudeerd, want ook Maybritt gaf toe: 'Wat ik had willen weten toen ik achttien was? Dat ik in Arnhem had moeten studeren en niet in Tilburg!'. Hiermee was de toon gezet.


Na Maybritt's mooie woorden was het tijd voor een spannende onthulling. Arnhem zal namelijk in 2018 een nieuw, groot evenement opzetten. Van 2005 tot en met 2013 had Arnhem natuurlijk al de Arnhemse Modebiënnale, waarmee de stad definitief naam wist te maken als modestad in Nederland. Het nieuwe evenement genaamd State of Fashion vindt voor het eerst plaats in 2018 en vanavond werd dan eindelijk de curator bekend gemaakt. De geschikte persoon werd gevonden in José Teunissen, oud-ArtEZ docent en inmiddels verbonden aan het London College of Fashion. Ook is zij wereldwijd een veelgevraagd curator met als laatste grote succes nog 'The Future of Fashion is Now', dat destijds onder andere te zien was in Shanghai en Rotterdam. Arnhem is er klaar voor om zijn plek als modehoofdstad van Nederland weer terug te claimen en ik heb er het volste vertrouwen in. Na de speeches was er ruimte voor nog meer drankjes, muziek van Bas Kosters en het opzuigen van de laatste zonnestralen.


Ik moet wel toegeven dat ik me ietwat verloren voelde tussen al deze grote mensen. Het voelde weer als de eerste schooldag op de middelbare school, waarbij je ook niet precies weet wat je moet verwachten maar wel zenuwachtig bent. Het was geen vervelend gevoel, verre van dat zelfs, maar het gaf me wel de kriebels. Tussen alle bobo's en mode-professionals voelde ik me toch lichtelijk opgelaten. Gezonde spanning, dat wel. Ik ben heel erg benieuwd wat de rest van het festival me te bieden heeft.

Derek 

You Might Also Like

0 reacties