FDFA2016: Nacht van de Mode

10:34:00

Op zaterdagavond 11 juni maakte Arnhem zich weer klaar voor de jaarlijkse Nacht van de Mode. Dit evenement, dat een onderdeel is van het Fashion & Design Festival, vindt ieder jaar weer plaats in het Arnhemse Modekwartier. De Arnhemse wijk Klarendal vormt hierbij het toneel voor dit mooie evenement, dat ik dit jaar bezocht samen met Joost. Een mooiere manier om ons éénjarig jubileum te vieren, is er simpelweg niet, toch? Tijdens de Nacht van de Mode openen alle ondernemers in het Modekwartier de deuren en bieden zij een exclusief kijkje in de keuken, maar is er verder ook ruimte voor lekker eten, muziek, dans, theater en al het moois wat Arnhem zoal te bieden heeft. Uiteindelijk kan je namelijk niet ontkennen dat er geen enkele stad zo bijzonder is als Arnhem. Ben je het niet met me eens? Bezoek de stad dan vooral eens tijdens Fashion & Design Festival Arnhem.  

In het programma van de Nacht van de Mode stond de volgende aankondiging die het evenement eigenlijk al perfect samenvat: 'Welkom bij de 8ste editie van De Nacht van de Mode, onderdeel van het Fashion Design Festival Arnhem en een toonaangevend evenement in het Arnhemse Modekwartier. Alles draait dit jaar om Treasures…. wat drijft de ontwerper en de designer, welke materialen gebruiken ze, hoe hebben ze hun ideeën ontwik keld, wat maken ze en hoe? Wat is hun Treasure? Neem een kijkje in de keuken van de ontwerper en dompel je onder in een warm bad van passie en vakmanschap. Het thema Treasures is uit het hart van het Modekwartier gegrepen. Laat je inspireren door deze kleinschalige unieke producties en design: ze zijn goud waard!'Bij binnenkomst liepen Joost en ik al vrij snel Jeanette Ooink tegen het lijf, mede-organisatrice en oprichtster van het Awearness Fashion Café op 16 juni (inmiddels helaas bijna uitverkocht!) en tijdens Nacht van de Mode model voor het label Dress Me Dutch. Jeannette vertelde: 'Dit label maakt tijdloze, verantwoorde kleding voor vrouwen geïnspireerd op kleding uit de jaren 50 en 60.' Hierbij trekken ze zich dus niets aan van de huidige modetrends, maar bieden de klant daarentegen kleding aan die niet alleen kwaliteit goed is én milieuvriendelijk, maar ook tijdloos is en niet aan trends onderhevig. Dit thema rondom verantwoorde mode (en op hoeveel verschillende manieren dit gedaan kan worden door ontwerpers) keert ook terug bij het Awearness Fashion Café van a.s. donderdag! Hierover later natuurlijk meer, wanneer ik er daadwerkelijk geweest ben.Op de foto's hierboven zie je de winkel van de Arnhemse ontwerpster Mirte Engelhard. Deze jongedame is in 2009 afgestudeerd aan ArtEZ en runt sindsdien deze winkel in het hart van het Arnhemse modekwartier. Ook was Mirte dit jaar weer actief in de organisatie van de Nacht van de Mode, waarvoor zij onder andere samen met andere creatievelingen een fashion film heeft gemaakt. 

Over haar winkel vertelde Mirte het volgende: 'Het is voor mij zo belangrijk om dit contact met klanten te hebben. Zo laten we ze zien dat onze mode niet per se peperduur hoeft te zijn en moedigen we ze aan om ook na het evenement nog eens terug te komen.' Bij twijfel verkoopt Mirte liever niet meteen. 'Nee, ik heb er niets aan als een klant iets meteen mee naar huis neemt en twijfelt. Liever komt ze na een aantal weken nog eens terug, zodat we elkaar opnieuw zien en een klant zo echt uit kan groeien tot een vriendinnetje. Ook als er last-minute nog even een centimeter van een kledingstuk af moet of een jurk iets verder ingenomen moet worden, is dit geen probleem.'

Over het gehele terrein waren verschillende tableau vivants te zien. In deze ensceneringen werd kleding van verschillende ontwerpers geshowd door verschillende modellen. Ieder tableau had een eigen thema of sfeer. De meisjes hadden eerder die avond al een show gelopen en mochten de rest van de avond lekker eyecandy zijn voor het langslopend publiek. Het evenement draaide niet alleen om mode. Er waren verschillende theateracts actief op het evenement, zoals deze groep met virtual reality-brillen en verschillende kleine theatergroepen. Daarnaast werd er gedanst, was er een grote modeshow om het evenement te openen én was er zelfs ruimte voor Nederlandstalige meezingers. Dit lijkt misschien een gekke combinatie, of in ieder geval een onverwacht combinatie, maar hierin laat het evenement juist zien dat het er is voor iedereen. Ook als je niet zo thuis bent in de modewereld en liever een lekker hapje eet terwijl je meezingt met een smartlap ben je hier aan het goede adres. De organisatie slaagt er hierdoor op zeer treffende wijze in om de samenwerking met de omgeving aan te gaan en ook de 'gewone Arnhemmer' bij het verhaal te betrekken. Dit geeft een open en zeer verfrissende sfeer aan het hele festival. 


Mode iets voor oude mensen of koopzieke pubers? Nee hoor, tijdens FDFA is er ook zeker ruimte voor kinderen. Tijdens de Nacht van Mode kon je onder andere op de foto met Elmo (.. ik moest me inhouden, maar het had niet veel gescheeld of Joost was me kwijt geweest aan deze geweldige mascotte) en was er popcorn en een suikerspin voor iedereen die daar zin in had. 


Over het hele terrein (en door een groot deel van de stad) hingen deze leuke slingers met witte lampionnen. Hiermee kreeg het evenement een extra feestelijk tintje én was het terrein meteen herkenbaar. Ik kijk, samen met Joost, terug op een leuke avond. Ben jij toevallig ook geweest of ben je bekend met het evenement, dan hoor ik dit graag van je! Zoals ik eerder al schreef, ben ik aanstaande donderdag 16 juni aanwezig bij het Awearness Fashion Café en aanstaande zaterdag 18 juni bezoek ik onder meer de Men's Saturday en de Arnhem Fashion Night in de Eusebiuskerk.

Zie ik je daar? 

x Derek 

You Might Also Like

0 reacties