FDFA2017: Awearness Fashion Café

11:52:00


Na een geslaagde editie tijdens het Fashion en Design Festival van vorig jaar was het woensdag 14 juni weer tijd voor een nieuwe editie van het Awearness Fashion Café. Jeanette en Wilma hadden mij benaderd of ik het leuk vond om opnieuw voor hen te bloggen en dat sla ik natuurlijk niet af! Wees niet bang, ik ben nog steeds onpartijdig. Dit maal vond het café plaats op de derde verdieping van het Rozet in de Arnhemse binnenstad. Dit was overigens niet de enige verandering aan de editie van dit jaar, maar daarover later meer. Robin en ik hadden er zin in! 

Na een glaasje koude limonade en een lekker centraal plaatsje uitgezocht te hebben, konden we beginnen. Jeanette Ooink en Wilma Milder opende de avond door iedereen welkom te heten. Daarnaast werd er (met frisse tegenzin, want het staat zo narcistisch) kort iets verteld over de geschiedenis van Awearness Fashion. Zo begonnen zij in 2009 alweer met de allereerste fair fashionshow, in 2013 organiseerde zij een talkshow die in 2014 werd opgevolgd met het eerste Awearness Fashion Café (hier was Lisa Konno te gast - toen net afgestudeerd en voor zichzelf begonnen, inmiddels een succesvol ontwerpster). In 2016 kwam daar nog de Awearness Fashion Shoptour bij, waar ik overigens ook bij aanwezig ben geweest! In de afgelopen jaren hebben Wilma en Jeanette gemerkt dat het bewustzijn op gang is gekomen, wat onder andere blijkt uit het Textielconvenant dat afgesloten is tussen verschillende bedrijven waarin zij de intentie uitspreken om duurzamer te werk te gaan. Intentie, inderdaad, want dit wordt ook door iedereen weer anders ingevuld. 

Na het welkomstwoord was het de beurt aan Roosmarie Ruigrok van onlineplatform Clean & Unique. Als supplymanager is zij goed op de hoogte van de complexe modeketen. Bij duurzaamheid moet je daarom letten op de 3 p's, al waren dit er volgens Roosmarie inmiddels al 7, als ik me niet vergis! Zij vertelde daarnaast op welke labels je als consument kunt letten wanneer je duurzame kleding wilt kopen (check hiervoor: fairwearfoundation!). Andere tips om duurzamer te consumeren waren onder andere vintage of tweedehands winkelen - waarbij je zelfs tweedehands merkkleding kunt scoren, bezoekjes aan de kledingbibliotheek en kleding die je niet meer gebruikt inleveren bij de kledingbak. 

Na Roosmarie was het woord aan Pascal Mulder van Ho&Mulder. Samen met zijn partner maakt Pascal tassen van ge-upcyclede materialen. Zij hebben na al eerder eens een poging gedaan te hebben tegenwoordig weer een winkel in Arnhem, waar naast een winkel ook het atelier en koffiebar gevestigd is. Bij Ho & Mulder staat de esthetische kwaliteit voorop, want 'wanneer een product er niet mooi uitziet, wordt het ook niet verkocht'. De tassen van Ho & Mulder zijn uniseks en zéér esthetisch verantwoord en staan hierdoor dan ook hoog op mijn verlanglijstje! 

Tonny van der Linden is imagostyliste en vertelde wat over haar bedrijf 'De Stijlanalist'. Zoals het een heuse Nijmeegse betaamd, deed ze dit op blote voeten. Het draait bij imagostyling om het uitstralen van wie je bent én wie je zou willen zijn, waarbij het innerlijk dus net zo belangrijk is als het uiterlijk. Styling van je imago is het meest duurzaam, zo redeneert Tonny, want: als je weet wat je staat, doe je ook geen miskopen en kan je met een kleine garderobe eindeloos door combineren. 


Om het college-gehalte een klein beetje in te perken, was het na Tonny van der Linden tijd voor de dames van StoereVrouwen.. en dat waren het zeker! StoereVrouwen bestaat inmiddels 11 jaar en is ooit in Arnhem begonnen onder Jeanette en Wilma. StoereVrouwen heeft als motto om meer liefde te creëren voor onze kleding. Dit willen ze bereiken door duurzame mode leuk én fashionable te maken, dus gooi je geiten wollen sokken maar weg, want die zijn passé. Voor Awearness Fashion Café hadden zij zelfs een kleine modeshow voorbereid, waarbij ik vooral medelijden had met de modellen die op enorme stiletto's de 600 trappen van het Rozet op en af moesten. 


Als laatste was het de beurt aan een heuse internationale gast: Cara Boccieri van Ways of Change. Je zou Cara kunnen kennen van het programma van Floortje Dessing, aangezien zij Cara niet zo lang geleden opzocht in de jungle. Hier woont en werkt Cara met vluchtelingen die veel tijd in vluchtelingenkampen hebben doorgebracht. Om deze mensen zich weer gewaardeerd te laten voelen en ze hun eigen geld te laten verdienen in plaats van dat zij een puur toeristische attractie zijn, heeft Cara met hen diverse projecten gedaan waarbij de sieraden die zij samen maakten uiteindelijk verkocht werden via de stichting Ways of Change. Momenteel verkopen zij de Choice-collectie, die bestaan uit juwelen van gerecycled metaal - hetzelfde materiaal als de ringen die veel van de vrouwen om hun nek droegen. Cara vertelde een emotioneel en bevlogen verhaal over liefde, compassie en waardering uitspreken die veel van de bezoekers nog wel een tijdje heeft bezig gehouden, verwacht ik zo. De sieraden die ik gezien heb, waren tijdloos en stijlvol en het achtergrondverhaal maakte ze nog weer nét iets mooier. 

Hoewel er dit jaar geen tijd was om tijdens het café al met de sprekers te praten in twee rondes was deze mogelijkheid er na afloop van de praatjes natuurlijk wel. Na een lange tijd stil gezeten te hebben op een plek die toch echt wel meer een trap is dan een stoel - ongeacht het kussentje - was dit een welkome afwisseling. Na een aantal glaasjes verkoelende limonade, een beetje wishlist-shoppen, de nodige complimenten aan Jeanette en Wilma was het na een borrel in het café van Rozet voor Robin en mij de hoogste tijd om terug te keren naar Nijmegen. Een leerzame avond die me ook wel degelijk aan het denken heeft gezet. Volgend jaar zeker weer, zie ik jou dan ook?

Verder lezen of lekker duurzaam winkelen?
Meer informatie over Awearness Fashionklik
Meer informatie over Clean & Uniqueklik
De prachtige items van Ho & Mulder vind je hier: klik
Ben je benieuwd naar imagostyling van De Stijlanalistklik
Meer informatie over StoereVrouwenklik
Alvast de prachtige sieraden van Ways of Change scoren: klik

Derek 

You Might Also Like

0 reacties