Weekje Wetenschap #8: Transcriberen kun je leren

13:40:00Weekje Wetenschap #8: Transcriberen kun je leren 

Je zou het bijna vergeten, maar mijn onderzoek bestaat nog. Ik heb een vrij uitgebreide zomervakantie gehouden, want dat had ik wel verdiend, maar vervolgens merkte ik dat het lastig was om de draad weer op te pakken. Inmiddels is het collegejaar een aantal weken binnen en probeer ik dus ook Honours weer fatsoenlijk op te pakken, vandaar deze nieuwe blog. Dit betekent overigens niet dat er geen vlogs meer komen, voor de kijkers die stiekem heel hard genoten van mijn 'Huishoudbeurs'-esthetiek. 

Nu ik begonnen ben met het afnemen van interviews gaat mijn onderzoek een volgend stadium in. Waar ik in eerste instantie vooral bezig was met mensen ontmoeten, ondervragen en daar enorm van genieten, heb ik sinds kort ook de schaduwzijde ontmoet van interviewen, genaamd: transcriberen. Een aantal maanden geleden zeurde ik nog tegen iedereen die het maar wilde horen over het doen van literatuuronderzoek, maar sinds ik ben begonnen met het maken van transcripties van de interviews weet ik dat er iets is wat ik nóg vervelender vind. Bij het maken van transcripties typ je eigenlijk gewoon alle gesproken dialoog uit zodat je het vervolgens kan analyseren. Dit betekent dat iedere verspreking en iedere 'uhm' nu door mij moet worden uitgetypt. Kort rekensommetje: een interview van een halfuurtje kost mij ongeveer 2 a 3 uur om volledig te transcriberen. Een waardevolle les die ik de afgelopen tijd wel geleerd heb, is dat ik voortaan transcripties gelijk moet doen nadat ik een interview afgenomen heb, aangezien je er anders helemaal geen zin meer in hebt. Aangezien ik het transcriberen zo vervelend vind, had ik mijn aandacht voorzichtig al verlegd naar andere onderdelen van mijn onderzoek, zoals het uiteindelijke eindproduct. Toevallig las ik laatst een boek over de invloed van grafische vormgeving op mode en vice versa en sindsdien ben ik weer volledig geïnspireerd geraakt voor de vormgeving van mijn eindproduct. Om in deze flow te blijven, heb ik binnenkort gesprekken met een aantal creatieve zielen die me niet alleen gaan helpen brainstormen, maar misschien ook wel helpen bij de uiteindelijke vormgeving van mijn project. Sinds dit inspiratiehoogtepunt ben ik ook ineens weer begonnen met het posten van dingen op Tumblr, waaruit ook de bovenstaande header afkomstig is. 

Terwijl ik me dus druk bezighoud met het maken van transcripties en ondertussen droom van meer creatieve dingen zoals grafische vormgeving en het bedenken van een fantastische presentatie zullen jullie vanaf nu weer kunnen lezen (en horen!) over de huidige stand van zaken. 

Derek 

You Might Also Like

0 reacties