FDFA2018: Awearness Fashion Café 2018

13:24:00

FDFA2018: Awearness Fashion Café 2018


Op 22 juni werd alweer de vijfde editie van het Awearness Fashion Café georganiseerd door Wilma Mulder en Jeanette Ooink van Awearness Fashion. Deze editie stond in het teken van diversiteit en recycling en werd gehouden in de hoofdlocatie van het Fashion & Design Festival - de voormalige V&D-winkel die nu passend was omgedoopt tot de F&D. Op het programma stonden onder meer mode-activist Janice Deul van het online platform Diversity Rules en Joy Roeterdink van SuitSupply.

De compleet lege eerste verdieping van het hoofdkantoor was omgetoverd tot het podium voor dit fashion café, maar werd de volgende dagen ook gebruikt als podium voor de eindshow van de Rijn IJssel modeshows. Er was echter wel geprobeerd om de grote open ruimte een beetje in te perken door de vlaggenmuur van ReFlags en een groot videoscherm waarop de spreeksters hun presentaties konden afspelen. De bezoekers genoten vooraf van een drankje aan de bar om vervolgens plaats te nemen op de tiental houten bankjes die ons de aankomende 2 uur zouden ondersteunen. 

Na een inleidend woord van Wilma Mulder was het de beurt aan Janice Deul van Diversity Rules. In mijn ogen was dit niet alleen een vlammend begin van de middag, maar tevens misschien ook wel het hoogtepunt. Janice - die je wellicht wel kent van het tv-fragment bij Pauw! over diversiteit in het bladenlandschap waar ze onder meer het gesprek aanging met Cécile Narinx van de Harpers Bazaar - strijdt met haar online platform voor een inclusiever modelandschap, aangezien zij gelooft dat mode toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen, ongeacht je leeftijd, lichaamsvorm, gender, ras of cultuur. Janice bracht haar boodschap met een overduidelijke visie, een grote hoeveelheid humor, maar kwam soms ook doeltreffend scherp uit de hoek. De huidige situatie in het Nederlandse bladenland - wat de afgelopen jaren gedomineerd werd door 'zwart verkoopt niet' - is namelijk verre van inclusief en hoewel er inmiddels wel pogingen gedaan worden om dit te veranderingen, zou dit zonder activisten als Janice Deul nooit op deze manier gebeurd zijn. Als Janice in de toekomst op een evenement komt bij je in de buurt, zou ik je zeker aanraden om te gaan luisteren, want deze vrouw is echt een heldin. Nu maar hopen dat de aandacht voor diversiteit binnen de modewereld niet de zoveelste fashion trend is. Dit
verslag heeft overigens een tijdje op zich laten wachten aangezien ik eigenlijk eerst een andere post op het oog had (over het belang van zichtbaarheid en diversiteit in mainstream-media) maar deze houden jullie nog te goed, al kan ik vast verklappen dat dit ongetwijfeld aansluit bij de lezing van Janice.

Na Janice was het aan Joy Roeterdink van SuitSupply om te vertellen over het bijzondere kledingrecycleprogramma van SuitSupply waar zij als manager nadrukkelijk bij betrokken is. Hoewel dit een interessant verhaal was, vond ik het vanuit mijn persoonlijke interesse toch jammer dat er vanuit Joy niet ingegaan werd op de spraakmakende marketingcampagnes van het merk. De meest recente reclamecampagne van het merk waarop twee 'homo'-mannen te zien zijn, werd door het gehele land opgehangen in bushokjes om vervolgens beschadigd, beklad en vernield te worden. Schokkend, maar ook een absolute reminder dat diversiteit en volledige acceptatie nog lang niet bereikt zijn als het aankomt op deze onderwerpen. Wat mij betreft, heeft Joy dan ook een kans gemist door hier niet op aan te haken, zeker nadat Janice aan het eind van haar praatje hier overduidelijk een voorzet voor gaf. Ergens was het ook wel weer logisch dat ze hier niet nadrukkelijk op in ging, aangezien ze nadrukkelijk gevraagd was om te vertellen over het kledingrecycleprogramma van SuitSupply, maar het had haar gesierd als ze er toch een aantal woorden aan had durven wijden. Overigens heeft deze middag me wel geleerd dat SuitSupply niet alleen spraakmakend en rebellerend is, maar ook heel nadrukkelijk een steentje probeert bij te dragen aan de duurzaamheid van de algemene modecyclus, iets wat natuurlijk in hun voordeel pleit. 

Na een korte lezing van Jeanette Ooink over recycling, was het Fashion Café voorbij en konden we onze houten bipsen verlichten met een drankje en een snack aan de bar. In combinatie met een verfrissend drankje ben ik samen met Robin nog even afgestapt op Janice om haar nogmaals te complimenteren op haar zeer inspirerende lezing én heb ik zelfs al van Jeanette en Wilma gehoord dat zij volgend jaar weer totaal andere plannen hebben voor hun bijdrage aan het Fashion & Design Festival, dus: hopelijk zie ik jullie er volgend jaar weer! 

Derek You Might Also Like

0 reacties